1 oktober Open Huizen Dag

Ouders in Limburg houden te weinig toezicht op financiën kind

Lenen en uitgeven van geld vaak blinde vlek

Thorn, 7 juni 2017 – In de financiële opvoeding van hun kinderen besteden ouders in Limburg relatief weinig aandacht aan het (uit)lenen en uitgeven van geld. Dat blijkt uit landelijk onderzoek onder ruim 1.300 Nederlandse respondenten naar het sentiment rondom zakgeld en financiële educatie, dat onlangs werd uitgevoerd door RegioBank. Ruim 72% van de Limburgse ouders heeft het met zijn kind(eren) gehad over geld opzijleggen om te sparen, terwijl minder dan 59% met zijn kroost in gesprek gaat over hoe het zijn geld uitgeeft. Slechts 58% praat bovendien met zijn kinderen over het (uit)lenen van geld. Daarmee lijkt het (uit)lenen en uitgeven van geld een blinde vlek te zijn in de financiële opvoeding van kinderen.

Omgaan met financiële verleidingen
RegioBank voerde het onderzoek uit onder ouders van 10- tot 13-jarige kinderen, omdat er juist in die leeftijdscategorie veel veranderingen en daarmee onzekerheden zijn. De overgang naar de middelbare school is daar een van. Bovendien komen kinderen in deze categorie voor diverse verleidingen te staan, zoals geld (uit)lenen om snoep en frisdrank te kopen. Van de ondervraagden in Limburg gaf 68% aan wel te weten hoe je kinderen leert omgaan met (zak)geld. Landelijk ligt dat op 65%. “Hoewel Limburgse ouders hoger scoren dan het landelijk gemiddelde, is er nog steeds een behoorlijk aantal ouders dat in onzekerheid leeft over hoe je kinderen leert omgaan met geld”, zegt Bert Zeegers. De bank ondersteunt ouders bij het spelenderwijs financieel opvoeden van hun kinderen. Zo biedt zij kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar het educatieve pakket JongWijs aan.

Maatschappelijke rol voor banken
Onlangs presenteerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) cijfers over de financiële kennis van 15-jarige Europeanen. Daaruit bleek dat Nederlandse kinderen slecht ‘scoren’ in vergelijking met hun buitenlandse leeftijdsgenoten. Volgens de OESO ontbreekt het de kinderen aan de juiste vaardigheden en educatie om goede beslissingen te kunnen nemen op het gebied van geldzaken. Bert Zeegers: “We horen vaak van onze klanten, veelal ouders, dat ze het lastig vinden hun kind te leren omgaan met geld. In ons eigen onderzoek geeft ruim een derde van de ouders aan dat men vindt dat banken een rol moeten spelen bij de financiële educatie van kinderen. Vanuit RegioBank staan de Zelfstandige Adviseurs ouders bij met vragen over de financiële opvoeding van hun kind. Ik vind ook dat er een maatschappelijke rol voor ons is weggelegd.”

 

Ouders praten niet over lenen en uitgeven van geld
Hoewel Bert Zeegers van mening is dat banken een educatieve taak hebben, is hij verbaasd door sommige resultaten. Want hoewel ouders hun kinderen het nodige lijken bij te brengen over positieve aspecten als sparen, blijven de negatieve aspecten en risico’s onderbelicht. “Er is nog een aanzienlijke groep die niet met zijn kinderen praat over het lenen en uitlenen van geld. Dat vind ik zorgelijk.” Verder zegt 61% van de ouders in Limburg te weten hoe men het uitgavenpatroon van zijn kind(eren) moet controleren. “Dan is er dus nog een aanzienlijk deel dat dit niet doet of niet weet hoe het moet. Een op de zes ouders in de provincie denkt bovendien dat zijn kind beter op de hoogte is van alle betaalmogelijkheden dan hijzelf. Als jouw kennis beperkter is dan die van je kind, geeft dat des te meer reden om het financiële gedrag van je kind te monitoren.” RegioBank geeft aan de programma’s rondom financiële educatie verder uit te breiden en in de toekomst mogelijk een programma vergelijkbaar met JongWijs voor jongvolwassenen op de markt te brengen.

Over het onderzoek
Voor dit onderzoek ondervroeg onderzoeksbureau Team Vier in opdracht van RegioBank 1.305 Nederlandse respondenten uit twaalf provincies over zakgeld, de waarde van geld, het beheer van financiën en onzekerheden voor wat betreft de financiële opvoeding van hun kind(eren). 
 

Voor informatie  kunt u contact opnemen met:
Administratie- en assurantiekantoor Bert Zeegers
Wijngaard 16-18
6017 AG  Thorn
0475-562466

Over RegioBank
Met ruim 530 vestigingen in dorpen en kleine steden is RegioBank de bank in de buurt. Een bank waar mensen geholpen worden door een lokale Zelfstandig Adviseur die hen kent en weet wat er speelt in hun omgeving. RegioBank kiest bewust voor de regio. Zij vindt dat lokale gemeenschappen waardevol zijn voor Nederland. En dat lokale basisvoorzieningen, zoals een school, supermarkt en een bank, moeten blijven bestaan. Daarom zorgt RegioBank ervoor dat iedereen zijn geldzaken in de buurt kan regelen. En maakt de bank zich sterk voor de leefbaarheid van dorpen en kleine steden.

Typ hier je tekst

Regiobank is door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste bank van Nederland! Klanten beoordelen ons met het cijfer 9.

Met een betaalrekening bij RegioBank heeft u het beste van twee werelden. Zo kunt u eenvoudig en snel uw betalingen regelen via Internet Bankieren en de Mobiel Bankieren app. En u kunt vertrouwen op de persoonlijke service van uw Zelfstandig Adviseur in de buurt. U bepaalt hoe u uw geldzaken het liefst regelt. Wist u dat overstappen nu extra interessant is? Laat u ons voor 31 december 2017 de overstap regelen, dan krijgt u € 50 cadeau.

Klik op de afbeelding voor de actievoorwaarden.

Profiteer van de lage rentes en laat ons uw hypotheek berekenen.